Sterilisatie van de man

Als u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u over sterilisatie nadenken. Sterilisatie is de meest zekere manier om te voorkomen dat een vrouw door u zwanger raakt. Het is een relatief kleine operatie waarbij een stukje van de zaadleider wordt weggehaald en de zaadleiders dicht worden gemaakt. Na 3 maanden bestaat het sperma alleen nog uit vocht zonder zaadcellen. Verder blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen. 

De praktijk is uniek in zijn mogelijkheid tot het verrichten van vasectomieën (sterilisaties bij mannen). Dr. S. Costerus heeft zich hierin gespecialiseerd. U bent ook welkom bij ons als u geen patiënt bij TLC huisartsen bent.

De normale situatie

In de normale situatie word continu sperma aangemaakt in beide ballen (testikels) en opgeslagen in de bijbal (epididymis). 

Tijdens de ejaculatie wordt het sperma via het spermakanaal (vas deferens) vervoert naar de plasbuis (urethra). Op zijn weg naar buiten wordt het sperma gemengd met vocht uit de zaadblaasjes (vesicula seminalis) en prostaat. 

Een sterilisatie

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om een zwangerschap te voorkomen. Wanneer u geen kinderwens (meer) heeft, kan een sterilisatie een definitieve oplossing bieden.

Sterilisatie bij de man is een relatief kleine ingreep en aanzienlijk minder lichamelijk ingrijpend dan de sterilisatie bij de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit dan ook een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen. De medische term voor een sterilisatie van de man is ‘vasectomie’.

De ingreep, oftewel vasectomie

De sterilisatie gaat middels de 'no scalpel vasectomie' techniek. Deze techniek is sneller, prettiger (minder pijn bij de ingreep) en veiliger (minder complicaties) dan de conventionele open techniek.

Na een verdovende prik in de balzak wordt er een kleine opening in de huid van de balzak gemaakt, de zaadleider wordt opgezocht en vervolgens dichtgebrand. Dit herhaald zich aan de andere kant. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

In detail (zie afbeelding)

  1. Na verdoving van de huid en het spermakanaal wordt met een speciale ringvormige klem het spermakanaal vastgepakt. 
  2. Met een puntvormige klem wordt in de verdoofde huid een opening gemaakt. Deze opening wordt verder vergroot zodat het spermakanaal vrij komt te liggenen buiten de balzak gebracht kan worden. 
  3. Aansluitend worden beide eindjes van het spermakanaal dicht gebrand. 
  4. Het spermakanaal wordt doorgenomen en ongeveer 1,5 cm wordt er tussenuit gehaald.

De hele procedure herhaalt zich aan de andere kant. 

De dagen na de ingreep

De kans op een nabloeding is erg klein en kan verminderd worden door de rest van de dag rustig aan te doen en strak ondergoed of een zwembroek te dragen.

Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen wat gevoelig zijn. Pijnstilling is meestal niet nodig, maar mocht u het prettig vinden dan kan paracetamol gebruikt worden. De volgende dag mag u weer douchen. Verder blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen.

Controle

Acht weken en minimaal 15 zaadlozingen na de ingreep kunt u sperma inleveren op de praktijk. U krijgt hiervoor na de ingreep een plastic potje mee. Het heeft de voorkeur het potje zo snel mogelijk na de zaadlozing in te leveren, in ieder geval binnen 24 uur.

Tot aan de uitslag van het spermaonderzoek moet u met aanvullende anticonceptie doorgaan!

Hersteloperatie

Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is mogelijk, maar de kans bestaat dat u ook daarna onvruchtbaar blijft.

Meer informatie

Lees meer over vasectomie en hoe dit werkt op bijvoorbeeld thuisarts.nlseksualiteit.nl of zorgkaartnederland.nl.

Informed consent

Omdat het om een operatie gaat, vragen wij u om dit formulier in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier kunt u hieronder downloaden.

 

Informed-Consent-NSV
PDF – 91,7 KB

 

Contact

Voor meer informatie over de vasectomie of het maken van een afspraak kunt u de praktijk bellen op 010 899 69 90. U kunt ook het formulier hieronder invullen, dan nemen wij contact met u op. U bent ook welkom bij ons als u geen patiënt bij ons bent.